Tarihi Sıvalar

Tarihi Sıvalar Camiler, Müze, Hamam Gibi Tarihi Yapılarda Kullanılmaktadır.Tarihi Yapılarda Genellikle Horasan Sıva Harcı Uygulanmaktadır.

Ülkemizin dört bir yanı tarihi mekanlarla doludur ve her geçen gün daha fazla yıpranıp hasar almaktadır tarihi sıvalar horasan harcıyla yapılması ön görülmektedir. Tarihi dokuların restorasyonu yapıldığında dışarıdan bakıldığında mimarinin sırıtmaması ve restorasyonun anlaşılmaması için bu tip yöntem kullanılmaktadır. Ülkemiz bir ucundan bir ucuna tarihi camiiler, hanlar, hamamlar v.s. gibi tarihi mekanlarla doludur. Tarihi mekanlarımıza doğal afetler ve geçen zaman iyice yıpratarak hasar vermeye başlar ve tarihi sıvalar tabiriyle bilinen horasan harcı bu tür onarım şekillerinde kullanılır.

Tarihi Sıvaların Uygulama Özellikleri

Tarihi bina ve dokularda restorasyon yapılmadan önce iç ve dış cephenin tasarımı incelenmelidir. Tasarıma göre ince veya kalın olarak ayarlamalar yapılmalıdır. Yüzey dokusuna ve çevresine zarar vermeden restorasyon sıvası yapılmalıdır. Restore edilecek yapıya ve ihtiyaçlara göre, tasarım ve uygulama alternatifleri restorel tamir harcı, restorel örgü harcı, restorel ince sıva, restorel kalın sıva olmak üzere 4 farklı tiptedir.

Tarihi sıvalar

Tarihi sıvalar

Tarihi Sıvaların Uygulandığı Alana Faydaları Nedir ?

Tarihi sıvalar uygulandığı alanda ki dökük, kırık, çatlak gibi yerleri onararak sağlamlaşmasını sağlar ve dış görünümü düzenler. Günümüzde genel olarak Camii ve Müze gibi yerlerde sıklıkla gerçekleşen restorasyon uygulamaları evlerimize kadar gelmiştir. Evlerde gerçekleşen döküntüler, çatlaklar veya doğal afetle meydana gelmiş hasarlar restorasyon sıvaları ile ilk yapıldığı görünüşe ve sağlamlığa kavuşabilir.

Horasan Harcı Nedir ? Nasıl Yapılır ?

Horasan harcı eski dönemlerde meydana gelmiştir ve günümüzdede restorasyon sıvası olarakda bilinir. Mısır, Roma gibi ülkeler zamanında yapılarında bu harcı sık olarak kullanmıştır ve günümüzde Mısır ve Roma’nın günümüzde bulunan tarihi eserlerinin bir çoğu horasan harcı ile yapılmıştır.

İslam dünyasında bir çok tarihi eser camii, hamam yapılırken horasan harcı kullanılmıştır.

Horasan harcının içerisinde ağaç yaprakları, soğan, sarımsak, yumurta akı, kıl, peynir ve kan v.s. bulunduğu söylenmektedir. Harcın yapılışını ve karışımının nasıl olduğu net olarak bilinmemektedir fakat harcın sağlam olmasının sebebi karışımların içerisinde ki kalsiyum ve potasyumdur.

Styronit HRSN ürünü tarihi yapılarda restorasyon, derz dolgu harcı olarak kullanılabilen doğal bir harçtır.Kubbeli yapılarda hafif olmasından dolayı kolay uygulanır ve mükemmel yapışma özelliğine sahiptir..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir